Alweer 2 weken weg!
Door: Jolien
Blijf op de hoogte en volg Jolien
15 Mei 2009 | Tanzania, Mto wa Mbu
Bedankt voor jullie vele berichtjes, heel leuk! Ik ben alweer bijna 2 weken weg, en al aardig gesetteld (?) hier, dus tijd voor een update.
De afgelopen week heb ik vooral besteed aan het leren kennen van alle kinderen, staff en de omgeving. Het is hier zo mooi! De apen zitten gewoon rond de tuin, maar de honden houden ze op afstand. Vlakbij ligt het Lake Mayara NP, waar echt geen hekken om heen zitten, dus de baboons lopen zo naar de overkant. Ik heb zelfs verse olifantenpoep gezien op 300 m afstand! Het is nu nog half regenseizoen dus vrij koud. ’s Ochtends is het zelfs maar 18 graden ofzo, ’s middags gaat het regenen of schijnt juist de zon en wordt het 30 graden.
Ik heb inmiddels mijn eigen kamer, wat heerlijk is om af en toe even de drukte van het huis te ontvluchten (en dan nog kom ik weinig aan uitrusten toe…). De twee mama’s, Marietta en Irene, koken, wassen en doen alles voor ons, waar ik niet echt aan kan wennen. Ik probeer dan ook maar zoveel mogelijk mee te helpen, en dat is ook heel leuk omdat ik zo Afrikaanse gerechten en gewoontes leer. Maar het is natuurlijk wel heel luxe dat er 2 keer per dag warm voor je gekookt wordt! Hugo loopt gezellig overal tussendoor en wordt overdag verzorgd door de mama’s, als Machteld zelf hard aan het werk is voor de Stichting. Zij is de projectcoördinator en managed de staff, de vrijwilligers, de inkomsten (sponsors) en bevoorrading. Echt een leuke en heftige job! Ze spreekt inmiddels goed Swahili wat ook wel nodig is omdat je veel moet onderhandelen en regelen met de lokale bevolking. Af en toe voelt het voor mij wel een beetje alsof ik me nog moet bewijzen, hard werken dus!
Ik ga elke dag sowieso naar het kindercentrum. Er zijn inmiddels 18 kinderen die er dagelijks verblijven, het zijn zulke schatjes! Ik ga zo even wat foto’s uploaden, dan kunnen jullie zien waar het over gaat :) Deze week heb ik met name meegedraaid met de kinderen, gekeken bij de extra lessen die zij krijgen, geholpen met huiswerk en spelletjes gespeeld en samen gegeten. Daarnaast ben ik druk bezig met het voorbereiden van de ‘stafftraining’, die ik ga geven. Ik heb alle staff individueel gesproken, en zij konden nog redelijk goed aangeven wat ze graag willen veranderen in het centrum of verbeteren aan zichzelf. Met name de drie opgeleide mensen van het centrum, William (jeugdwerker), Agnes (assistent jeugdwerker) en Alfred (Engelse leraar) lijken erg gemotiveerd en kunnen redelijk goed Engels. De twee mama’s van het centrum willen ook graag meedraaien in de training, maar we moeten nog even kijken of dat handig is qua taalbarrière en opleidingsniveau. In elk geval ben ik er veel over aan het nadenken en heb ik zeker veel goede ideeën van thuis meegenomen (bedankt Elsje!). Ik wil eigenlijk volgende week al beginnen met een eerste meeting, zodat we nog 8 weken hebben en we het aan het eind kunnen afsluiten met een klein testje en certificaat (dat wordt erg gewaardeerd door de mensen hier).
De afgelopen week zijn er elke avond 2 kinderen uit het centrum komen logeren, echt heel leuk! De helft van de kinderen was al een keer geweest, dus nu mochten de laatste nog. Omdat het vanaf volgende week erg druk wordt in het huis met gasten, hadden we bedacht het deze week maar allemaal in 1 keer te doen. Wel erg intensief! Het begint er al mee dat we de kinderen met de fiets ophalen van het centrum, dat is voor hen heel speciaal. Als Kees en ik ze het huis laten zien, zijn ze superverbaasd over alles. Het zijn natuurlijk de allerarmste kinderen die vaak geen elektriciteit, stromend water en gas om op te koken hebben. En al helemaal geen flush-toilet en laptop met films erop! Echt fantastisch hoe blij zij worden van geroosterd brood en een koekje bij de thee! Het meisje slaapt bij mij en de jongen bij Kees. Echt zo gezellig en leuk! Vanavond de laatste twee, wordt weer stil vanaf morgen! (Misschien dat ik dan eindelijk eens toe kom aan een boek?)
Maar… dinsdag is mijn vader al hier in Mto Wa Mbu! Hij vliegt morgen en reist dan ook langzaam naar het noorden. Ik haal hem dinsdag op in Arusha. Ik ben maandag met Kees ook naar Arusha geweest, om allerlei dingen voor het project te regelen. We moesten onder andere geld halen, veel boodschappen doen en gasflessen omwisselen (Lees: je propt jezelf met een mega-gasfles in de daladala, zo’ n minibusje waar 15 mensen inpassen maar er zeker 20 in gaan, en dan maar hopen dat je niet crashed, zoals de andere 4 busjes voor je, die uitgefikt langs van de weg liggen…)
Papa en ik gaan dinsdag in Arusha meteen onze safari’s vastleggen. We gaan zeer waarschijnlijk 1 dag naar Lake Manyara NP en 4 dagen naar Serengeti/Ngorogoro. Echt met een four-wheel drive en tenten en een guide en een kok en dan maar speuren naar leeuwen en neushoorns. Supertof!! Wel een (grote) rib uit m’n lijf overigens… Papa blijft 3 weken, hij slaapt eerst bij mij op de kamer, maar over 2 weken komt er een andere vrijwilligster en zal papa verhuizen naar de ‘mannenkamer’ bij Kees. Het is altijd druk en gezellig hier in huis!
Nou zoals jullie horen, vermaak ik me prima. Ik denk wel veel aan thuis en besef me des te meer dat mijn leventje in Nederland ook fantastisch is :) Hoop dat met jullie alles goed gaat? Mooi weer daar hoorde ik?
Veel liefs en tot later!
15 Mei 2009 - 09:13
Pauline:
goed bezig! ik liep dinsdag ook tussen de apen en zag een olifant plassen! alleen dan was ik in de dierentuin. succes!!! -
15 Mei 2009 - 09:18
René:
Hoi Jolien,
ik maak er een sport van om als eerste te reageren! (Heb toch niets anders te doen -:) )
Sjaak is al flink zenuwachtig aan het ronddwalen hier in de Vivaldistraat. Hij heeft er wel zin in volgens mij.
Goed te lezen dat het zo goed met je gaat!
Pas je wel op met die gasflessen!
Groeten uit Gouda -
15 Mei 2009 - 09:20
Wiets:
dag schattie,
wat een mooie story weer! het klinkt als echte gezelligheid, en dat is goed!
ik mail je snel even! dikke kus + ik denk aan je! -
15 Mei 2009 - 09:45
Joke:
Ha Jolien
Je bent lekker bezig!
Ben benieuwd naar de foto's.
Geniet van het gezelschap van je vader en de safari's!
Succes met alles! -
15 Mei 2009 - 09:46
Lesley:
"Ik heb zelfs verse olifantenpoep gezien op 300 m afstand!" Whahaha, nou wij hebben verse hondenpoep recht voor de deur! -
15 Mei 2009 - 09:47
Lesley:
15 Mei 2009 - 09:56
Marlijn:
Ben ik de eerste??? Hier alles goed hoor. Het weer is nu even wat minder, maar verder weinig nieuws te melden!
Ben benieuwd naar je foto's! -
15 Mei 2009 - 10:14
Sjaak:
Tot dinsdag !!!
Herzlichen Grüssen
Deine Vati -
15 Mei 2009 - 12:06
Nienke:
Hee Jolien,
super tof die verhalen van jou!
Ben benieuwd naar de foto's! veel plezier met je pappie en bij de safari's!
XX -
15 Mei 2009 - 13:55
Fleur:
ik wil foto's foto's foto's!!!!!
het klinkt echt heel erg leuk jo! ik wil ook weg, ben de subsidie al aan het uitzoeken! veel plezier! xxx -
15 Mei 2009 - 14:33
Ika:
's ochtends maar 18 graden.... dat halen we hier 's middags niet hoor!!!
En kijk uit voor die baboons, die zijn niet te vertrouwen!
Ben benieuwd naar de foto's en de eerste trainingen...
kus -
15 Mei 2009 - 15:29
Marieke:
Ja, ik sluit me aan bij Ika wat betreft baboons.....kijk maar uit!
Heeel veeel plezier, en sla maar alles goed in je op. Hier regent het weer lekker trouwens...je mist niks.
Vanavond ga ik bij Huub eten, dus ik zal ff checken of ie wel goed op zichzelf past ;)
x -
15 Mei 2009 - 19:49
Wilke:
Jolien, bedankt voor je mooie verhalen.
Van een mug uit de rivier (duizenden) een olifant maken...Geweldig om echte olifanten(poep) te zien lijkt me. Die poep is bij het tuincentrum hier grof geld waard hoor.
Susses met de stafftraining, lijkt me best moeilijk als je daar nog zo kort bent.
En ook fijne trips met Sjaak in die geweldige natuur daar!!! -
16 Mei 2009 - 13:42
Jolien Witteveen:
Hier alvast een aantal foto's, er volgen er snel meer! xxx -
16 Mei 2009 - 14:01
Annemarie:
Mooi die fotos, Je ziet er goed uit! Veel succes met de training en doen de mamas nu ook daaraan mee? Papa is onderweg en heeft er heeeeel veeeel zin in (ook om jou te zien) -
16 Mei 2009 - 15:46
Elsje:
Super goed bezig! Ik ben ook erg blij dat de taalbarríère meevalt en dat je echt wat aan het materiaal hebt.
Veel plezier met je vader!
Dikke kus -
16 Mei 2009 - 18:28
Anne:
Hé Jolien, klinkt allemaal geweldig wat je aan het doen bent, en wat goed dat die stafftraining ook snel van de grond komt. Gave foto's ook, grappig om te zien dat jullie kindercentrum blauw met wit is... net als ongeveer alle scholen, ziekenhuizen,etc die ik daar gezien heb. Geniet ervan meid, even veel succes! xxx -
17 Mei 2009 - 20:54
Viktor:
Ha Jolien,
Leuke foto's! Krijg ook al weer helemaal zin om naar Afrika te gaan zo. Die olifantenpoep kun je trouwens ook goed mee voetballen. Als ie een beetje droog is dan, anders kun je het beter niet proberen ;-).
Hier alles goed. We geven Huub af en toe een goede maaltijd zodat ie er weer even tegenaan kan, dus maak je geen zorgen.
Veel plezier! Viktor -
18 Mei 2009 - 14:03
Marlijn:
Nu ik de foto's heb gezien wil ik ook!!! Hebben ze nog wat aan taalkundigen daar?? -
18 Mei 2009 - 15:26
Debbie:
oooh, klinkt echt vet gezellig!! heerlijk afrikaans leven.
enjoy
x -
18 Mei 2009 - 17:36
Hermien En Con:
Lieve Jolien, als het goed is dan is Sjaak morgen bij je, geniet er maar lekker van! leuke foto's ook van de kinderen met die mooie donkere ogen! Liefs Hermien -
19 Mei 2009 - 08:56
Oma En Opa:
Wij wensen jullie beiden
een goede trip in de woestenij wij genieten van de phote,s .Tot de volgende nieuws berichten Kusjes++++++++ -
20 Mei 2009 - 18:39
Hans Witteveen:
Hallo hoe is het daar? Mooie wereld leven wij he? Deine Vatie ist auch arriviert! Die geniet al volop zeker. Ook zo'n kakofonie van vogelgeluiden bij zonsopkomst?
Ik las in de Science van deze week dat ze waarschijnlijk de missing link van aap naar mens hadden gesignaleerd in de buurt van Lake Mayara National Park. Deze verschijning (een blanke apensoort met baard)was in het bezit van een blauwe (waarschijnlijk getolen van een toerist)en inmiddels iets beschadigde,(kapotte rits)Nomad rugzak, hierin zou hij z'n proviand bewaren. Hebben jullie hem ook gezien?
Alle gekheid op een stokje, ik heb toch weer te horen gekregen op het werk dat ik toch na deze tweede reorganisatie ook weer mag blijven
;-)!!!! mooi he?
He een mooie safari en kijk uit voor de Missing Link! (want hij kan wel eens gevaarlijk zijn)
Grt. Hans