Feeling hot hot hot
Door: Jolien
Blijf op de hoogte en volg Jolien
01 Februari 2007 | Ghana, Tamale
Hoe gaat het daar in t koude NL? Hoop met iedereen heel goed, dank je wel voor alle toffe bercihtjes/mailtjes/smsjes! Ik denk veel aan jullie!
Met mij gaat het dus nog steeds superdupergoed! Ik ben nog helemaal niet ziek geweest!! (geen diarrre, helemaal niets) snap er echt niets van met mijn zwakke gestel ;) nou ja, mijn chronische verkoudheid houdt nog wel steeds aan hoor :) maar ik zit echt te wachten op mijn eerste kotspoging t gat in de grond... (uh liever niet).
Het is nu alleen wel echt errug heet, tegen de 40 graden maakt dat je tussen 10 en 16 u niet zoveel wilt doen. Dus dan blijven we meestal maar op school en halen we tussen de middag lekker gefrituurde Yam (een soort aardappel, jammie!) langs de weg ipv helemaal naar de stad fietsen (en ja, dan is een kwartier fietsen al lang). Maar ' s ochtends en aan het eind van de middag is t prima te doen. In t weekend dus vooral naar t zwembad dan maar!
Zoals afgelopen zaterdag, ik had alle kinderen van m' n gastgezin meegenomen naar t zwembad (en dat zijn er dus 10!). Ze vonden het echt geweldig!! Dat doen ze dus ongeveer 1 keer per jaar (met een vrijwilliger), vooral de kleintjes vonden het super. Maar het is zo grappig, al die stoere negers die natuurlijk helemaal niet kunnen zwemmen, dus moest m' n broertjes wel in de gaten houden.
Zondag weer naar t zwembad, nu lekker relaxed met andere vrijwilligers. Heerlijk!
We zijn deze week op m' n Youth Alive begonnen met het lesgeven en eigenlijk gaat het nog best goed. We moeten het gewoon goed voorbereiden en we zijn op een heeeeeeeeeel laag niveau begonnen (Woorden leren en sommetjes maken). Ik merk toch echt dat ik onderwijs zo onwijs leuk vind en ik snap mijn Pabo-dromen nog steeds ;)
Het geeft je ook echt een goed gevoel wanneer je een kind eindelijk iets bijgeleerd hebt, vooral als t zo lang duurt :) ik voel me al een stuk nuttiger hier dan ervoor.
Ook dat circus is heel grappig, met z' n allen dansjes en trucjes leren, die kids hebben t echt naar hun zin. Maar alles gaat nog steeds erg langzaam en ongeregeld hier, dus je moet elke dag weer flexibel zijn (ik leer echt zulke goede dingen!).
Zaterdagavond hebben mijn gastbroers Alex en Baba mij en andere vrijwilligers (Lotte, Charlotte en Majella) een club laten zien. Het zag er nog best mooi uit op zich maar er was helemaal niemand!! Ook al waren we wel erg vroeg, zelfs om 12 uur was er nog niemand (en dat is voor hier echt midden in de nacht). Dus we zijn maar met z' n zessen de dansvloer opgegaan en hebben de laatste 2 biertjes van de bar opgedronken(?!). Haha en we hadden echt dikke lol! Daarna ben ik trouwens nog bijna over een zwerver heen gefietst!! (que?) (en nee dit keer dus niet van de alcohol). Het is gewoon zo megadonker om ' s avonds te fietsen: er is geen verlichting en bijna geen auto' s dus je ziet pas op een halve meter afstand waar je fietst. Toen lag daar opeens een mad man midden op t fietspad te slapen! Ik had m echt bijna vermoord hoor, was een beetje in shock daarna. Maar m'n gastbroertjes waren weer lief.
Morgen ga ik met Lotte, Charlotte, Majella, Hanne en Andrea naar t Mole National Park. mmmmmmmmmmmmmm daar heb ik veel zin in! We gaan een wandelsafari en jeepsafari doen en ik hoop heel veel wilde dieren te zien! Maar t is sowieso lekker in een hotelkamer met een douche en luxe eten en zwembad! Na drie weken een douche, eindelijk!! (misschien word ik dan nog eens schoon?) Ik heb trouwens inmiddels de huizen van andere vrijwilligers gezien, nou die zijn wel een stuk luxer dan die van mij!! De meeste met stromend water en douche en wc... Maar ik vind het serieus niet eens zo erg (ook al verlang ik er ook vaak naar hoor, als ik me helemaal kapot zweet). Maar mijn gezin is gewoon zo leuk, zoveel kinderen en mensen en verschillende peeps die in en uit lopen, dat zou ik nooit meer willen missen!
Nou ik heb trouwens echt het nut ontdekt van zoveel vrienden/familie/kennissen die bij mijn gastgezin naar binnen lopen en mij dan uitgebreid willen leren kennen. Gister kwam er een buurjongen mijn camera terugbrengen (?!?!). Ik had nog niets eens door dat die weg was, maar ik had 500 meter van huis nog even een foto gemaakt van de zonsondergang (zie de pics!). Toen had ik , los in t fietsmandje gestopt maar die was er natuurlijk uitgesprongen op t zandweggetje. Maar die buurjongen had m gevonden en wist dat hij 'natuurlijk' van die 'salaminga' (blanke vrouw) was... zoveel geluk gehad!! ik heb die kerel gezoend van blijheid haha.
Dat is trouwens wel raar hoor, je voelt je nog steeds zo onwijs blank en verwend hier. Ik probeer in huis zoveel mogelijk mee te helpen, die oudste zussen werken echt de hele dag keihard (en gaan ook nog naar school). De was doen, koken, water halen etc. Maar ik ben om 21u meestal echt doodop, dan moeten zij de hele afwas nog doen (van 15 personen met koud water)... dan voel je je echt zo verwend en stom! Gelukkig zijn ze dat wel gewend denk ik met die volunteers, mijn gastmama zegt tenminste dat ik een harde werker ben :)
Oh trouwens, het eten is hier eigenlijk echt heel lekker!! Alleen jammer dat er bijna geen groente in zit (ja ik denk nog steeds aan de vitamientjes), maar die vul je wel weer aan met verse mango, sinaasappels, ananas en bananen uit de tuin :D mmmmm. En ze hebben hier trouwens ook een soort vanille-ijs uit een zakje en fristi uit een zakje en water uit een zakje en zelfs de sinaasappels mag je uitzuigen. Daar houden ze hier wel van geloof ik, ik doe graag mee ;)
Nou je hoort t, ik heb t hier nog super naar m'n zin en wil zeker nog niet naar huis. Maar 3 maanden is nog wel erg lang hoor... Soms heb ik gewoon even zin om jullie te knuffelen of bier te drinken in t pakhuis of bruine boterhammen met kaas te eten of de kindermacaroni van mama :) hihi, maar de tijd gaat nu al zo snel dus ik zal er maar weer van gaan genieten dan!
Jullie horen volgende week meer over Mole en de olifanten. Tot snel en heeeeeeeeeeel veel liefs
01 Februari 2007 - 16:33
Wilke:
Weer gesmuld van je verhaal.
Voor ned. begrippen ben je al heel erg bruin hoor. Is het eten echt wel lekker?Je sleutelbeentjes zijn zo naar buiten gekomen.
Veel plezier met douchen, haren wassen, boterhammetjes eten en natuurlijk ook met de wilde dieren.
Liefs -
01 Februari 2007 - 16:57
Elsje:
Heee Jolien,
Wat een leuke kindjes! Echt heel schattig. Inderdaad alweer bijna een maand voorbij! En als je terug komt kunnen we wel een keer een lekker belgisch biertje drinken in een nieuw cafe... Veel plezier bij de olifanten! Dikke kriebelknuffel ELsje -
01 Februari 2007 - 18:39
Mama:
Heel veel plezier in Mole, lijkt me prachtig daar! Weet je nog van die eend die je omverreed op de voorwillens? Toen was je ook zo in paniek dus ik kan me je reactie voorstellen van de bijna overreden man. xa -
01 Februari 2007 - 19:11
Swaas:
supercool weer allemaal zeg! ook errug leuk om die foto's te zien, vooral ook van je 'broertjes en zusjes':) ben trots op je! dikke kus xx swaas -
01 Februari 2007 - 19:17
Sjaak:
Elegant dat Ghanese rokje. Je bent al bijna niet meer te onderscheiden van je oudste zusjes.
Veel plezier in Mole. Kijk uit voor de leeuwen, hyena´s, luipaarden en krokodillen. Maak mooie foto´s van de vogels daar.
Groetjes -
01 Februari 2007 - 20:28
Ome Marcel:
Leuk stuk. heb je een adres daar kan ik ff kijken op google earth. Werd die zwerver nog wakker?
01 Februari 2007 - 20:54
Nienke:
wat een lieve schatjes op die foto's!mooi dat je het nog steeds naar je zin hebt! hier in NL is het nog steeds niet echt winter ...maar dat vind ik helemaal niet erg!ben niet zo van de kou haha.
zaterdag weer protos-thuisdagje met feestje! dus wordt weer prima weekend! Veel plezier in 't Mole national park ben benieuwd naar wat voor wilde dieren je allemaal gaat spotten!maar dat zien we vast wel weer terug op de foto's:D
Kusss -
01 Februari 2007 - 21:03
Bea:
wat een verhalen weer! ongelooflijk wat jij allemaal meemaakt. wat een leuke foto's weer en wat zal dat heerlijk zijn om te zwemmen met die hitte!het is geweldig om die stralende koppies van die kinderen te zien ik kan me voorstellen dat je daar van geniet.het gaat hier allemaal zijn gangetje. Hidde loopt deze week stage bij een interieurbedrijf. Hij vind dat wel leuk. Siebe gaat heel goed met zijn studie en staat nu weer les te gevene in schaatsen op de ijsbaan,(kun je je daar iets bij voorstellen in die hitte?) het is hier nog steeds erg zacht weer.nog absouut geen winter hoor!je mist er niets aan. dus geniet nog maar lekker en als je nu even stijf je ogen dichtknijpt en de warmte om je heen voelt dan kun je je vast wel inbeelden dat je gekuffled word door ons allemaal!!! liefs Bea -
01 Februari 2007 - 21:19
Lesley:
Ben benieuwd naar je foto's van het Mole park! Ik kwam vandag Jori tegen op het station, allebei gehaast en bedacht dat jij maar lekker voor ons relaxen moet! X -
02 Februari 2007 - 02:20
Lotje:
he Salamigna! Mooi verhaal weer! thanx voor je mailtje! Vanaf maandag zit ik bij paps en mams en ga ik je helemaal op de hoogte brengen van alle laatste ontwikkelingen! enjoy en love u! kus -
02 Februari 2007 - 07:42
Wiets:
kind! wat geweldig weer! onwijze knutseljuf die je bent! genietze dit weekend & als je je fototoestel maar niet tussen de wilde dieren laat liggen!
dikke kus
02 Februari 2007 - 11:34
Annies:
ha die jolien,
wat een geweldig enthousiast mooi verhaal weer!! helemaal in je element daar met die kiddo's, geniet er lekker van!
dikke kus -
02 Februari 2007 - 13:25
Con En Hermien:
Gisteren hebben ze in europa geprobeerd om alle lichten voor 5 minuten uit te doen. Het was zo licht dat jij die zwerver met je ogen dicht had kunnen zien. Geweldig om je verhalen te lezen en hoe snel jij je hebt ingeburgerd in een totaal andere cultuur. Wij kijken uit naar je verhalen over olifanten knuffelen en zo. XXX -
02 Februari 2007 - 15:11
Yvonne:
Hey Pien! Echt weer een grappig verhaal, vooral van die zwerver. Kan me voorstellen dat je je rot geschrokken was. Het klinkt verder allemaal erg leuk wat je doet op die school en thuis. Ik zou denk ik alleen wel een keer douchen willen. Veel plezier in het wildlife park en maak maar veel foto's zodat je ons retejaloers kan maken! Doeg! Liefs! -
02 Februari 2007 - 20:11
René:
Goed te lezen dat het goed met je gaat!
Ik moet er overigens niet aan denken dat je je fototoestel kwijt was geraakt, dan hadden we voortaan die mooie beelden moeten missen.
Ik zal Maartje vragen morgen ook nog even wat te schrijven.
Veel plezier in Mole National Park en rij geen olifanten aan. (Maak geen krassen op de Jeep) -:)
kusjes uit Gouda
03 Februari 2007 - 09:39
Oma En Opa:
we hebben je verhaal gezien en gelezen.we hopen dat je een goede safarie maakt en dat je geniet. nog bedankt voor de leuke kaart .we zullen as dinsdag nog meer aan je .
denken .veel liefs van
oma en opa +++++++++++++ -
03 Februari 2007 - 14:46
Helga:
Hallo Jolien,
je kent me niet maar ik kom in april ook werken bij Youth Alive en vind het erg leuk je verhalen/ervaringen te lezen!! groeten Helga -
03 Februari 2007 - 19:07
is het luk daar ?
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
04 Februari 2007 - 15:33
Jaap En Janny:
Hopenlijk lees je dit, dan weten we dat je heelhuids uit het wildpark terug bent. We wachten je verhalen hierover wel af, want da's vast de moeite waard geweest. Jaap gaat aan Blijdorp vragen of het geen tijd wordt dat alle vrijwilligers een 'praktijkexcursie' in het buitenland krijgen aangeboden. Met een beetje geluk,zie je hem dan ineens verschijnen!
Groeten uit Gouda. -
05 Februari 2007 - 10:57
Wieteke:
Jolientje!
Wat een mooie foto's! En wat een lieve broertjes en zusjes. Nog veel wilde dieren gespot afgelopen weekend? En genoten van de douche? Ben benieuwd! Geniet ervan! Veel liefs!! -
06 Februari 2007 - 08:17
Wiets:
joehoeeeeeeee
wij staan opeens 7e & zijn dus een plaatsje omhoog geklommen. vast niet voor lang, want we kunnen zo weer worden ingehaald. maar ik dacht, ik deel dit even met je ;) ik bedenk me nu dat ik je zaterdagnacht een mail heb gestuurd, HAHA :$ laat maar snel iets horen, apie.
KUS!