Reizen!! - Reisverslag uit Accra, Ghana van Jolien Witteveen - WaarBenJij.nu Reizen!! - Reisverslag uit Accra, Ghana van Jolien Witteveen - WaarBenJij.nu

Reizen!!

Door: Jolien

Blijf op de hoogte en volg Jolien

27 April 2007 | Ghana, Accra

Hallo lieve peoples,

eindelijk weer eens tijd en internet gevonden, en hij doet t nog goed ook!!
Allereerst superbedankt voor al jullie lieve berichtjes, mails en smsjes. Echt tof om te merken dat jullie zoveel aan me denken. Sorry dat ik niet zoveel meer communiceer de laatste tijd, heb op sommige plekken geen bereik, en bijna geen internet. Maar dat hoort er allemaal bij natuurlijk! Heb er ook bijna geen tijd voor eigenlijk. Met het vooruitzicht dat ik jullie allemaal alweer bijna zie, hou ik t ook makkelijk vol :) Maar denk ook veel aan jullie!

Nou ik zal mijn grote reisavontuur eens in het kort proberen te vertellen :S
De eerste week ben ik dus met Jelle, Peter, Machteld en Elle van Tamale een stuk naar het zuiden gereisd. Het was supergezellig met z'n vijven, veel spelletjes gedaan, bier gedronken en mooie dingen gezien (o.a. natuurpark en voltameer overgestoken). We zijn nog een dagje in Kumasi geweest, maar die stad viel een beetje tegen: echt te groot en weinig mooie dingen. We hebben de laatste twee dagen echt in een supermooi hotel gezeten. Het waren allemaal luxe hutten aan Lake Bosumtwi. Dat meer is sowieso al prachtig: heel groot en rond, met vissersbootjes, hoge bergen eromheen en echt tropisch regenwoud tegen de hellingen. Het hotel heeft een privestrand met hangmatten, houten kano's en heerlijk eten. Het lag helemaal afgesloten van de buitenwereld, dus was echt perfect om even heel goed te relaxen!! Oh wat is Ghana toch mooi zeg, hoe verder naar het zuiden, hoe groener, heuvelachtiger en begroeider het wordt. Ook superveel mooie vogels en vlinders hier, heel anders dan in Tamale. Nu snap ik wel waarom alle Ghanesen je uitlachen dat je daar drie maanden gezeten hebt :) haha. Maar had m'n gastgezin nooit willen missen.
Ik ben dus sinds woensdag alleen aan het reizen. Ter hoogte van Kumasi ben ik naar het oosten gegaan, heb het Voltameer twee keer over moeten steken en ben nu in de Volta Region beland (ten oosten van het meer dus). Ik was heel benieuwd hoe ik het zou vinden in m'n eentje, maar het is echt geweldig!! Ik voel me zo stoer en relaxed! Het reizen zelf is al zo grappig en tof. We zijn met z'n vijven vooral met trotro's (van die minbusjes dus) gegaan en hebben af en toe een taxi gehuurd om naar afgelegen plekken te komen. In je eentje is dat natuurlijk heel anders, ben al met een vrachtwagen meegereden (nee dat was niet gevaarlijk, er zaten al heel veel vrouwen en kinderen in), en met shared taxi's gegaan (die zitten sneller vol dan trotro's en gaan dus eerder weg). De laatste dagen ben ik echt in afgelegen, ontoeristisch gebied geweest waar alleen die shared taxi's rijden. Als er dan nog meer mensen mee willen proppen ze die gewoon in de taxi, dus met z'n vieren op de achterbank tussen allemaal zwetende dikke Ghanesen is ook weer een leuke ervaring! Donderdag kwamen we met een trotro vast te zitten in een enorme onweersbui midden in de bush bush. Dat was echt grappig, er moest iemand naar t eerste dorp lopen (zeiknat natuurlijk) om een ander busje te halen en wij probeerde maar een beetje droog te blijven in de lekkende trotro. Gister ben ik voor de tweede keer het meer overgestoken, de pont was nog best modern (zijn vast onze afgedankte boten uit schoonhoven enzo ;)). Ik was om 5 uur opgestaan om de boot van negen uur te halen aan de andere kant van het gebied, maar de boot ging natuurlijk pas om elf uur weg. Maar je stelt je daar na 4 maanden wel op in, dus het wachten is helemaal niet erg meer. Ik heb toch niets te doen! Je hoeft nergens op tijd te zijn, iets te halen of te stressen, zo relaxed! Ik heb gewoon lekker gekletst met de locals, veel gelezen en naar alles gekeken wat er op de boot gebeurde: koeien en geiten op de boot (los of vastgebonden op een trotro), allemaal verkopers die je dingen komen aanbieden en slapende mensen zijn erg grappig! Ik ben nog nooit van m'n leven zo relaxed geweest geloof ik, ik vind alles wel best. Heb ook in drie dagen geen 1 blanke gezien! Maar daar heb ik nog niet zoveel behoefte aan, komt van de week wel als ik me vast wel wat meer zal gaan vervelen. Maar gister zat ik in m'n 1tje achter patat met kip en bier (heerlijk weer eens!) en ik vond het super!
Elk gebied heeft trouwens 1x in de 5 dagen lights off, maar dat heb ik vast wel eens verteld. Dus als je aan het reizen bent, en je treft het slecht heb je t elke dag... dat heb ik dus :) heb al drie dagen bij kaarslicht gegeten (om zes uur is t donker, dus maar weer lekker vroeg naar bed). Het heeft tot nu toe ook elke dag geregend. Weet niet of dat dezelfde toevallige oorzaak heeft, of dat het hier in t oosten/zuiden gewoon vaker regent, het koelt in elk geval heerlijk af! Ben meteen maar in onweer-therapie gegaan, want dat is nog steeds niet echt m'n grootste hobby...
Ik heb echt het gevoel dat ik al jaren aan het reizen ben, zo soepel gaat het :) moet alleen even goed nadenken over geld steeds, ben echt gewend dat je overal kunt pinnen enzo. Moet nu wsl iets eerder dan gepland (maandag) al richting het zuiden omdat hier geen 1 bank is die traveler cheques omwisselt! Maar daar ben ik dus wel op tijd achter, komt goed! Ik ga zo op weg naar het dorpje Wli, daar zijn de hoogste watervallen van Ghana. Ik blijf daar lekker twee dagen denk ik om een beetje uit te rusten en morgen fanatiek te wandelen. Die vrijheid heb je gewoon in je eentje, dat is zoooooooooo fijn!! Het verhaal wordt alweer veels te lang, had nog duizend andere dingen kunnen vertellen eigenlijk.
Hoop dat daar ook alles goed gaat? Wat onwijs fijn dat het zulk mooi weer is zeg, ook met koniginnedag. Jammer dat ik dat moet missen. En jammer dat ik straks niet meer de enige ben die bruin is :D Vraag me trouwens echt af of jullie me nog terugkennen, zo bruin en een aantal kilo's erbij door dat heerlijke koolhydraatrijke eten hier :S en met lang maar uitgedund haar, hihi. Ben benieuwd of jullie veranderd zullen zijn. Zin om iedereen weer te zien! Jaaaaaa knuffelen en broodjes kaas eten op schiphol (neem jij ze mee mam? :D)

Weet niet of ik voor vrijdag de elfde nog op internet kan, maar anders horen jullie de verhalen gewoon vers van de pers! Voor iedereen die t wil weten: ik kom dus 11 mei, om 10:00 uur aan op Schiphol (vanuit London Heathrow)
Dikke kussen voor iedereen!!

• 28 April 2007 - 11:46

Lotte:

yeaah vers van de pers!
    doe voor mij in ieder geval de groeten aan alle zielige apies van de monkey sanctuary!
    En zweet die overbodige pondjes er nog even af, moet lukken met die backpack die je nu dag en nacht bij je draagt ; )
    xX

• 28 April 2007 - 15:39

Anke :

mooi verhaal weer jolien,
    als ik dit lees krijg helemaal de reiskriebels, geniet er nog lekker van
    en tot eigenlijk heel snel alweer
    x

• 28 April 2007 - 15:50

Majella:

Heeee Jolien! Ik merk dat je je prima red zo in je uppie!! Dat was wel even afwachten he? Heerlijk dat je zo relaxed ben. En als je vertraging hebt gewoon je schouders ophalen en denken; tja, ik heb toch geen haast/niets belangrijks te doen. Geweldig! Dat is hier NIET zo!
    Ik ben ook heel benieuwd hoe jij het zal vinden als je weer terug van london naar amsterdam reist. Al die klagende, gehaaste westerse mensen... Nee, gelukkig heb je nog dik 1,5 week in Ghana. Dus gewoon nog niet aan denken. Jij doet nu wat ik precies 2 maanden geleden hebt gedaan. Erg vreemd om te bedenken. Hoop dat je nog heel wat kan zien van het land en hoop dat je het tot de laatste dag naar je zin hebt!
    Ik wens je nog suuuper veel reis-plezier!! En je weet het he: GENIET ERVAN (nu kan het nog)!!
    Liefs je Ghana-maatje Majella

• 28 April 2007 - 17:12

Wilke:

Echt super allemaal! Ben echt trots op mijn nichtje. En ook wel een beetje jaloers... Hele fijne tijd nog daar!
    Liefs van Wilke

• 28 April 2007 - 22:06

Wieteke:

Jolien! Goed dat het alleen reizen ook zo bevalt! Geniet er nog maar goed van! Ik ga het vanaf morgen ook ervaren, heb er zin in! Meis, heel veel plezier! KUS!!

• 29 April 2007 - 08:47

Wiets:

liefke!!!!!!!
    ohhhhhhhhhhhhhhhhhhh JE BENT ER BIJNA WEER! time flies kind. verheug me erop om met je te chillen in het park!
    maak dr een mooie laatste tijd van, doe alles waar je zin in hebt!
    dikke kus!

• 29 April 2007 - 20:20

Bea:

wat word je stoer van al die ervaringen joh!Ik weet niet of ik dat nu nog zou kunnen dat is de onbezorgde jeugd denk ik!Als ik dit allemaal zo hoor vind ik het wel reuze spannend!Pas goed op jezelf en heeeeeeeeel veel liefs van mij!

• 30 April 2007 - 08:05

Lesley:

Jaaaa ik heb zo'n zin dat je terug komt!! Wij en het huis zijn natuurlijk niets veranderd.
    KUS

• 02 Mei 2007 - 14:19

Elsje:

Sorry dat ik zo weinig berichtjes achter laat. Ik heb je wel geprobeerd te smsen. is het aangekomen? Hier is alles nog goed, heb alleen momenteel geen internet thuis en ben druk. Je komt al weer bijna terug en dan gaan we knuffelen!!! Kus elsje