Afscheid nemen, inpakken en... - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Jolien Witteveen - WaarBenJij.nu Afscheid nemen, inpakken en... - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Jolien Witteveen - WaarBenJij.nu

Afscheid nemen, inpakken en...

Door: Jolien

Blijf op de hoogte en volg Jolien

18 April 2007 | Ghana, Tamale

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag liebe leuten!

Is iedereen al een beetje uitgepuft van de hittegolf? Is er al gesmolten rails gesignaleerd? Hihi. Nou ja, ik mag niets zeggen, hier in Ghana ligt het openbare leven elke dag stil door de hitte. Maar het was vooral ff lekker genieten in april?! Echt goed zeg, hoorde al allemaal strand en park verhalen. Hoop dat het ook nog zulk mooi weer is als ik terug kom! Alhoewel ik ook best kan verlangen naar een trui en met warme koffie op de bank :D

In de afgelopen week heb ik vooral heel veel dingen voor het laatst gedaan (zwembad, uit eten, lesgeven, verven op t schooltje, stappen in Bohams etc.) en veel dingen gedaan die ik nog steeds een keert moest/wilde doen (achter op de motor naar vrienden van m' n gastbroer, naar de gospelkerk (halleluya!), originele stof op de kop tikken voor een rokje, cd laten branden met Ghanese muziek). Het devies is dezer dagen dus afscheid nemen, inpakken en wegwezen! Dat geeft (weer heel cliche) een heel dubbel gevoel. Het is zo'n raar idee dat ik m'n gastgezin misschien nooit meer ga terug zien... En het voelt hier toch ook best wel als mijn thuis inmiddels, met alle leuke mensen en familie. Aan de andere kant heb ik de stad Tamale nu echt wel gezien, is best saai eigenlijk. En van hard werken en je echt nuttig voelen is hier ook niet echt veel sprake... Heb vooral heeeeeeeeeel veel zin om te reizen!! Ik zal mijn reisschema even uit de doeken doen (voor de google earth liefhebbers ;)):

Aanstaande vrijdag vertrekken we heel vroeg met z'n vijven (Jelle, Peter, Machteld, Elle en ik) naar het zuiden. We nemen de old Tamale road naar Kumasi, waarbij we het Voltameer moeten oversteken. Schijnt echt cool te zijn! We bekijken tussendoor dan nog een natuurpark en wat stadjes en komen waarschijnlijk maandag in Kumasi aan. Dat is de tweede stad van Ghana, met veel oude (Ashanti) cultuur en een heel groot meer in de buurt waar je aan t strand cocktails kan drinken. Daar gaan we dus zeker even relaxen! Waarschijnlijk woensdag 25 april zal ik alleen verder gaan (de rest moet al langzamerhand richting vliegveld) naar het oosten. Ik steek ter hoogte van Kumasi weer recht het Voltameer over (doe er in totaal 3 dagen over ofzo). Volgens de Bradt (mijn bijbel) is t een beetje onbegaanbaar en niet toeristisch, klinkt erg cool dus! Rond het Voltameer (moet eerst een zijarm over, dan het meer zelf) is de natuur supermooi. Het oosten daarvan is ook minder toeristisch en meer bergachtig en groener. Daar blijf ik bijna een week. Die woensdag erna (2 mei) ga ik dan vanuit Ho (de grootste en zuidelijkste stad van de Volta Region) richting het zuiden naar de oostkust. Dat is ook al niet echt toeristisch en makkelijk te reizen, je moet eeen paar keer een lagoon oversteken langs de kust, lijkt me super! Dan kom ik wsl die zaterdag in Accra aan ofzo. Dan heb ik nog tot en met donderdag om Cape Coast (forten), Elmina (NL fort) en Kakum (NP) te zien (ja 4 dagen voor de toeristische plekken haha). Ohhhhhhh het klinkt zo cool he!! Heb zoveel zin om alle mooie dingen te zien en nieuwe mensen te ontmoeten enzo. Wordt heel tof en stiekum ook best spannend in m'n eentje. Het is echt goed dat ik die eerste week nog lekker met z' n vijven ga zodat ik daarna m' n eigen gang kan gaan en daar wsl ook veel van geniet (En vind mezlef natuurlijk heel stoer ;))

Ik vlieg dan donderdagavond 10 mei om 12 uur pas ofzo, kom dus vrijdag 11 mei om 10:00 uur aan op Schiphol! (vanuit London Heathrow). Dan kan ik jullie weer dik knuffelen, woehoeeee!!

Nou ik ga nu even snel nog wat kadootjes kopen voor m'n gastgezin, afscheid nemen van de kindjes op school en vanavond houden wij vijven ons afscheidfeestje in de favoriete outdoor bar. Morgen afscheid bij m'n gezin (inclusief pannenkoeken) en inpakken, vrijdag om 3 uur m'n bed uit!

Nou dag allemaal, hoop dat alles daar ook goed gaat. Nog gefeliciteerd met alle oma's en opa trouwens! Laat snel weer wat horen hoor! Kussen

• 18 April 2007 - 13:19

René:

Wat een spannend avontuur staat jou nog te wachten. Alsof je al niet genoeg hebt meegemaakt!
    Laat de pannenkoeken, pannekoeken, pannekoeke whatever goed smaken.

Kusjes René

• 18 April 2007 - 13:27

Wiets:

liefke!
    avonturiertje!
    wat een mooie dingen ga jij nog doen! bizar dat je echt al bijna hier bent, maar mijn tip: denk daar nog maar even niet aan!
    heel veel kussen!

• 18 April 2007 - 13:36

Ellen:

Lieve Jolien!
    Hier inderdaad al echt een zomergevoel, jeeej! :)
    Ga jij maar eerst je gastgezin nog even heel hard knuffelen, dan genieten van je geweldige reis (klinkt goed!!!) en dan pas denken aan ons weer knuffelen!
    Veeeel plezier, kus El

• 18 April 2007 - 13:52

Lot:

lief! leuk verhaal weer! gek is dat, dat je je zo kan gaan hechten aan een plek waarvan je weet dat je weer weggaat.. superspannend alleen rondtrekken zometeen! ik doe t je niet na hoor! Als je maar goed oppast voor enge beestjes en genoeg water meeneemt! (ja mama, haha) Schatteke, geniet er nog ff van, hoe leuk NL nu ook lijkt, je bent binnen twee dagen weer uitgekeken op nederland ;) Lieve Dushi! mis jou! in augustus gaan we lekker park hangen met rosé en pasta salade! hopi kusjes!

• 18 April 2007 - 13:57

Sjaak:

Goeie reis toegewenst !!!! doe voorzichtig en geniet. Maak natuurlijk veel foto's (heb je nog genoeg ruimte op je geheugenkaartjes ????) en laat af en toe wat van je horen, zien, lezen etc.

Hier is het nu even wat koeler, maar wel prachtig helder weer. In het weekend wordt het weer warmer.

Herzlichen Grüssen,

Deine Vati

• 18 April 2007 - 14:47

Anke:

klinkt zooooooo goed die reisplannen1!!!! geniet ervan
    x

• 18 April 2007 - 15:54

Wilke:

Sterkte met het afscheid.Wat een avontuur om zo alleen op reis te gaan,ik vind het heel knap dat je dat aandurft! En ja, daar komt ie:niet toeristisch is wel leuk, maar dan zijn er dus wel krokodillen, rare beestjes, ravijnen,enge mannen, onbetrouwbaar water etc etc naast al dat moois. Jou kennende kun je de dingen goed inschatten. Geniet, maar kijk goed uit meisje!
    Veel liefs van Wilke

• 18 April 2007 - 16:56

Hermien:

Lieve Jolien, we wensen je een hele goede en leuke reis en zien je vast wel vrij snel als je weer in ons kikkerlandje bent.
    Gr van ons 3tjes.

• 18 April 2007 - 17:46

Annemarie:

In Kumasi, de stad van de prinsjes van de zwarte met het witte hart, is vast wel een internetcafé. We hopen dan weer wat van je te lezen. xxxa

• 18 April 2007 - 20:32

Poor:

Spannend Lien!! Geniet van alle leuke laatste dingen die je nog gaat doen! Ik mail je vd week. Veel liefs

• 18 April 2007 - 22:10

Wieteke:

Lieve Jo! Supercool die reisplannen! En heel spannend! En afscheid nemen is inderdaad nooit leuk.. Tijdens het reizen ga je nog zoveel mooie dingen zien en meemaken! En eind mei hebben we elkaar echt mega veel te vertellen over onze reisavonturen! Besos=kus! Geniet ze! LIEFS

• 19 April 2007 - 01:39

Anne:

Waaaah, klinkt echt super! Zorg dat je genoeg batterijen voor je camera bij je hebt want je kan halverwege de jungle vast niet opladen en ik wil zéker de foto's zien! Geniet van je laatste daagjes in Tamale en geniet zeker van je reis! Super stoer dat je alleen gaat reizen! Wel voorzichtig doen he! Niet met vreemde mannen meegaan & zo:)
    Dikke knuffel! (in augustus krijg je een echte)
    xxx Anne

• 19 April 2007 - 07:56

Bea:

Ik kan er niet veel woorden meer aan vuil maken !! Ik wil je gewoon zeggen GENIET, GENIET, GENIET!!! En Kom met prachtige verhalen en herinneringen weer terug bij ons allemaal!
    liefs BEa

• 19 April 2007 - 11:27

Fleur:

jolientje, ik wil je vragen om een mooie foto te maken van de cape coast! tis zo vet! eet smakelijk morgen, maak een kaaspannenkoek ;-) Ik wilde je eigenlijk nog mijn electrische muggentennisracket sturen, die is zeer effectief haha maar een beetje te groot om mee te nemen. als je flink veel 'beet'smeert komt t ook goed. succes! xxx

• 19 April 2007 - 20:42

Jaap En Janny:

Jolien, wat een avonturen ...
    niet alleen alles wat je al hebt beleefd, maar ook wat nog komen gaat...
    We wensen je ontzettend veel plezier deze laatste weken, met je 'reis binnen je reis' en hopen dat je prachtige dingen zult zien!

Veel succes en plezier met het alleen reizen, geniet ervan!

Jaap en Janny.

• 20 April 2007 - 16:16

Oma En Opa:

Je verhaal gelezen we kunnen niet anders dan enorm trots te zijn op jou..Hopelijk kun je nog lekker genieten van je voorgenomen vacantie .Wij houden het nog wel een klein poosje uit zonder jou .

Hopelijk ontvang je dit nog voor je trektocht .

Groeten en veel xxxxxxxxxxx.tot ziens====

• 24 April 2007 - 15:54

Emmy:

ha jolien!
    kom je bijna terug heb ik ook je site ontdekt (en ik ben ook al een hyves-nerd dus ik las je bericht van net na mn afstuderen ook vorige week :-))
    heb met terugwerkende kracht een deel van je berichten gelezen! Echt supermooi en herkenbaar. Al ben ik wel jaloers dan het je uberhaupt lukte foto's erop te zetten en dat je een zwenbad had! (zowel aan water als fatsoenlijk internet deden ze in Malawi namelijk niet).
    Als ik dit allemaal lees zou ik bijna toch nog weer tropenarts willen worden! En jij? Verkocht aan afrika?? En hoe is het om daar nu te reizen? Al helemaal gaar van de minibusjes??

Geniet van de laatste weken, als je weer terug bent lijkt het alsof je hier gisteren nog was en denk je vast weer "goh, is dat nou alles, dat nederland hier?"

x emmy

• 27 April 2007 - 12:08

Lotte En Charlotte:

Lieve Jolien!!
    Echt tof voor je dat het zo leuk is geweest in Tamale. Is een goed teken toch als je met zo'n gevoel weg gaat?!
    Heeeeeel erg veel plezier met het reizen!
    We denken aan je (ook hier draaien ze nog steeds Shakira en Westlife...)
    Geniet ervan!!
    Dikke kus Lotte en Charlotte